Interview med Jona

Der kan være mange tanker og følelser forbundet med det at være plus size. Nogle elsker deres former og viser dem gerne frem. Mens andre er lidt mere usikre og helst vil gemme sig lidt. Derfor tænkte vi at det ville være interessant at høre fra nogle forskellige kvinder der er plus size, hvordan de har det med det. Vi har stillet nogle spørgsmål om hvordan det er at være plus size, om nogle af de udfordringer der kan være ved det.

Den første vi har snakket med er Jona på 16, der nu er en størrelse 44. Som har været en størrelse 50.

Har du altid været plus size?

Ja, jeg har været overvægtig siden jeg var 11 år. Mine forældre og jeg prøvede mange ting for at jeg skulle tabe mig, men der var ikke noget der virkede. Da jeg så var fyldt 16 år og var en størrelse 50, begyndte det at gå ud over mit helbred. Jeg fik bl.a. væskeophobninger og tænkte, at det her begynder at blive farligt. Der var nødt til at ske noget, og med mine forældres hjælp begyndte jeg at tabe mig.

Er du den eneste plus size i din veninde gruppe, og har det givet nogle tanker?

Ikke nu efter jeg har tabt mig, men ellers har jeg altid været den store i gruppen. Jeg er altid taget med dem ud at shoppe, men hvor jeg bare har stået lidt ved siden af og måske hjulpet dem lidt. Jeg var tit med i butikker hvor jeg godt vidste der ikke var noget i min størrelse, men tog med for selvskabets skyld. Jeg kiggede nærmest aldrig selv tøj når vi var afsted, det var kun med min familie jeg havde lyst til det.

Var det svært at finde tøj i store størrelser?

Ja nogle gange, for jeg kunne ikke gå i f.eks Vero Moda eller Only, det skulle være Maria eller Zizzi, eller en anden butik med store størrelser. Det kunne også være svært at finde tøj til unge piger i butikkerne, det blev hurtigt lidt for voksent eller lidt for “bedstemor”. En af butikkerne i Skjern havde et lille område hvor der var tøj til unge, men det var bare en smule dyrt. Så jeg købte oftest bare leggings. Førhen skulle jeg give 200-250kr for et par leggings i str. 50, men nu kan jeg købe dem til 100kr.

Jeg kendte ikke så mange butikker, så jeg gik normalt bare i Outlet da der var billigt tøj i større størrelser. Dog sidder en størrelse 48 fra Outlet anderledes og ikke så godt som en str. 48 fra f.eks Zizzi, det er ikke helt det samme. Det er noget nemmere at finde tøj nu hvor jeg er en lille plus size.

Kan du lide at købe tøj?

Nogle gange, jeg vil faktisk helst undgå det. Det er ikke så sjovt i prøverummene, jeg kan ikke li’ at komme ind til alle de spejle og og tænke, “okay jeg ser faktisk sådan her ud”. Det er ikke det billede man er vant til at have i hovedet.

Har du nogle gode oplevelser med at købe tøj?

Ja det er i “stor pige” butikker. Der ligner mannequinerne mig, i stedet for de normale eller meget tynde der er i andre butikker, det giver lidt en “ahh okay man kan godt se sådan ud” følelse. Det giver en mere afslappet stemning at shoppe i.

Gør det en forskel at prøverummet er større i sådanne butikker?

En smule, det føles ikke så trangt og som om man fylder det hele som det f.eks kan gøre i H&M. Der har de spejle til alle sider, og jeg er bange for at ramme dem.

Er der noget du tænker mere over fordi du er plus size, klæder du dig anderledes?

Ja det gør jeg, jeg tager ikke noget stramt på for så kan man se alle buler og sådan. Det skal helst være noget der skjuler og dækker, og så har jeg altid en jakke eller cardigan med mig. Det eneste stramme tøj jeg går i, er jeans og leggings, ellers skal det helst være løst.

Har du nogle tips og tricks til andre der er plus size?

Det vil altid være forskelligt fra person til person, nogle ser godt ud i striber mens jeg overhovedet ikke kan gå med det, lige meget hvordan de så vender. Der er mange der går i alt for stort og oversize tøj, det hjælper ikke super meget, så ser man bare større ud. Jeg går selv i noget der er lidt større, men aldrig i noget kæmpe stort, for så ligner man en faldskærm eller en firkant. Der er noget der er nødt til at gå lidt ind i taljen. Figursyet ting er flotte.

Er det nemt at finde figursyet tøj i store størrelser?

Nej det er det ikke, jeg kan godt lide at købe kjoler men har vist kun fundet en på nettet.

Hvad er dine erfaringer med at handle på nettet?

Jeg handler faktisk ikke så meget på nettet, men de gange jeg har gjort det har det været gode oplevelser. Tøjet har næsten altid passet, så jeg har ikke haft nogle helt forfærdelige oplevelser – højst at tøjet har været lidt for småt eller lidt for stort. Jeg går ikke rigtig efter nogle bestemte butikker, søger bare efter kjoler, trøjer o.s.v. og kigger søgeresultaterne igennem.

Er det danske eller udenlandske sider du handler på?

Det er nok mest udenlandske sider. Det virker billigere, men er det måske slet ikke. Ofte er udvalget bare lidt større.

Går du først på nettet eller i butikker når du skal købe tøj?

Jeg går først i de fysiske butikker, hvis jeg så ikke finder noget der, går jeg på nettet. Jeg vil helst købe tøjet i butikkerne. Jeg gider ikke købe det på nettet hvis det er i en butik, for så er det nemmere at købe det der.

Hvad er det næste køb?

Det må være nye jeans! Jeg har kun det her par jeg har på nu, og de er blevet for store.

Skal hele garderoben så skiftes ud nu hvor du har tabt dig?

Ja, for tingene bliver alt for store nu, men jeg er stadig i gang med at tabe mig så jeg venter lidt. Jeg vil ikke skifte alt ud nu, og så igen om 10kg.

Hvad er målet?

Jeg håber på 70kg, men alt imellem 70-77kg vil være godt for mig. Jeg har det fint som det er nu, men jeg vil bare gerne lidt længere ned så jeg måske kommer til at føle at jeg godt kan gå ud, uden at skulle have en cardigan eller jakke med mig hele tiden. Det vil især være rart om sommeren, fordi jeg endnu ikke kan gå ud uden jeg har en trøje over mig, og det bliver ret varmt. Jeg kan heller ikke lide at gå i badetøj endnu, men håber det kommer.

Hvad har du gjort for at få gang i dit vægttab?

Jeg følger en bog der hedder “fit på 100 dage”, der får man råd om kost og motion, så man kommer til at spise sundt og begynder at træne. Det hjælper mig med ikke at spise for meget og for usundt. Så det er en god kombination af sund kost og at jeg er begyndt at dyrke motion. Jeg træner nu en time om dagen, to dage i træk og så en dags pause. Min mor er en rigtig god støtte og hun træner sammen med mig. Hun gør det dog ikke fordi hun er overvægtig, men fordi hun har gigt, så det er vigtigt for hende at få styrket musklerne.

Hjælper alt det du gør på andet end et vægttab?

Ja, jeg synes også det hjælper meget på min koncentration. Jeg kan mærke at når jeg ikke træner, så har jeg en masse energi jeg skal af med. Så kan jeg slet ikke koncentrere mig i skolen. Jeg sidder bare og tænker “åh kan vi ikke lave noget, kan vi ikke få fri nu, kan vi ikke…. et eller andet”, så lytter jeg slet ikke efter hvad de siger.

Har du oplevet nogle fordomme overfor det at være plus size?

Det har aldrig været direkte sagt til mig, men der var lidt da jeg gik i 7. klasse. Der vejede jeg lige omkring 100kg og jeg blev lukket ude fra fællesskabet, der var ingen der snakkede med mig. Jeg var anderledes end de andre og der blev snakket bag min ryg. Men der har ikke været noget her på det seneste, efter man er blevet ældre er det blevet lidt mere lige meget hvordan man ser ud. Nu bliver jeg accepteret for den person jeg er.

Er du nogensinde blevet valgt fra i noget, f.eks i forbindelse med jobsøgning?

Nej det tror jeg ikke, i hvert fald ikke hvad jeg ved af. I dag er det nok mere acceptabelt, og der er mange flere der er overvægtige. Det er sjældent man går nogle steder og man ikke møder en der er overvægtig. Samfundet er også begyndt at se anderledes på det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back to Top